Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Bonny Reichert - Jak podzielić jajko. Prawdziwa historia głodu, miłości i obfitości

Flaga Polska 17 września 2025, środa
Autor: Bonny Reichert
Wydawnictwo: Poradnia K.
Biografie

Pamiętnik córki ocalałego, o tym, że jedzenie to więcej niż smak – to przetrwanie, więź i nadzieja

Bonny Reichert przez długie lata unikała wszystkiego, co miało związek z Holokaustem. Znała opowieści ojca, który przetrwał getto łódzkie, ocalał z Auschwitz-Birkenau, a potem niemal umarł z głodu, ale panicznie bała się spojrzeć tej historii w oczy. Zgodnie 

z zaleceniami taty próbowała być po prostu szczęśliwa.

Aż do momentu, gdy podczas niechcianej wycieczki do Polski poczuła smak barszczu. To wtedy, w Warszawie zaczęła się jej podróż do korzeni i początków kulinarnych pasji 

i obsesji.

Potrawa po potrawie, wspomnienie po wspomnieniu, łącząc teraźniejszość 

z przeszłością, autorka odkrywa głęboki sens jedzenia. Od przysmaków, które przygotowywała w dzieciństwie u boku baby Sarah, przez dania, które powstawały w jej ciasnym mieszkanku studenckim, aż po smażone na maśle jajka, które ojciec przyrządzał dla niej, gdy potrzebowała pocieszenia. Odnajduje w kuchni źródło tożsamości 

i spełnienia, a nawet więcej – lekarstwo na ból po utracie przodków i międzypokoleniową traumę.



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.