Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Amy Stewart - Pijany botanik. O roślinach, z których powstają najwspanialsze alkohole świata

Flaga Polska 14 stycznia 2015, środa
Autor: Amy Stewart
Wydawnictwo: WAB
Nauka

O roślinach, z których powstają najwspanialsze alkohole świata. W tej książce znajdują się opis roślin, nawet zdumiewających, jak truskawka czy papryka, z których można robić alkohol. Przepisy na drinki, mikstury, giny domowej roboty etc. Wydaje się, że nie ma na świecie drzewa, krzewu czy wiotkiego dzikiego kwiatu, którego już kiedyś nie zerwano, nie zwarzono i nie zabutelkowano...

Bourbon? Zea mays, czyli pewna nieco przerośnięta trawa.
Absynt? Artemisia absinthium, błędnie oceniane śródziemnomorskie zioło.
Polska wódka? Solanum tuberosum – roślina z rodziny psiankowatych (jeśli istnieją dziwne rodziny w królestwie roślin, to rodzina psiankowatych z pewnością do nich należy).
Piwo? Humulus lupulus, lepkie pnącze, które – tak się składa – jest bliskim krewnym konopi indyjskich.

Nagle nie jesteśmy już w sklepie z alkoholami. Znajdujemy się w fantastycznej szklarni, w najbardziej egzotycznym ogrodzie botanicznym świata, w niesamowitej oranżerii o bujnej roślinności, jaką możemy zobaczyć tylko w snach.