Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Tomasz Prange-Barczyński - Nóż w Pinocie, czyli jak dobierać wino do potraw, a potrawy do wina

Flaga Polska 10 września 2025, środa
Autor: Tomasz Prange-Barczyński
Wydawnictwo: Pascal
Inne

Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia?



Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.



Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować.



"W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć."



Tomasz Prange-Barczyński



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.