Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Tomasz Cegielski - Umami. Jak smakuje Japonia. Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni i specjalne przepisy. Wszystko o japońskiej gastronomii

Flaga Polska 4 czerwca 2025, środa
Autor: Tomasz Cegielski
Wydawnictwo: Pascal
Literatura Faktu

Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron?



Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek!



Z tej książki dowiesz się m.in:




  • Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?

  • Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?

  • Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?

  • Czym się różni tempura od furai?

  • Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?

  • Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?



Powyższy opis pochodzi od wydawcy