Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Tessa Kiros - Wenecja

Flaga Polska 23 października 2024, środa
Autor: Tessa Kiros
Wydawnictwo: Pascal
Inne

Zauważyłam, że wspaniałomyślność wenecjan ma swoje granice. Z przyjemnością wskażą drogę, ale przepisem już nie tak chętnie się podzielą. Nie mieli problemu z wytłumaczeniem jakiemuś turyście, jak dostać się do czternastego mostu, ale nie chcieli nawet słyszeć pytania o to, czy do małży używają czarnego, czy białego pieprzu. A ja chciałam znać szczegóły...



Tessa Kiros



Wenecja to włoskie królestwo soli oraz pereł, prosecco oraz syren, bigoli oraz polenty. Tessa przemierza miasto, chłonie jego atmosferę, a z dala od obleganych przez turystów lokali znajduje autentyczne weneckie jedzenie.



Rybne carpaccio z różowym pieprzem, spaghetti z karczochami i krewetkami, lasagne z owocami morza, kurczak w pomidorach, gotowane jabłka z amaretti – przepisy prosto z kuchni wenecjan. Prawdziwe, nieraz pilnie strzeżone, są jednym ze skarbów tego miasta. Z pomocą siostry swojego męża (w połowie wenecjanki), Tessa uchyla w tej książce rąbka tajemnicy.



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.