Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Samar Khanafer - Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni

Flaga Polska 31 października 2018, środa
Autor: Samar Khanafer
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Inne

Po pierwszej, znakomicie przyjętej przez wszystkich miłośników dobrej kuchni, książce "Hummus, za'atar i granaty", czas na kolejną przygodę kulinarną z Samar.
"Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar dobrze znane dania prezentuje tu w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie.
Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne – proponuje głównie dania
z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. Autorka dzieli się również mnóstwem praktycznych porad związanych z przechowywaniem ziół i przypraw. Książka została przygotowana zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości – tak, żeby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i... najtańsze.