Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Samar Khanafer - Dukkah, kumin i włoszczyzna

Flaga Polska 27 września 2023, środa
Autor: Samar Khanafer
Wydawnictwo: Marginesy
Inne

Prawdziwa skarbnica inspiracji dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej

oraz aromatów Bliskiego Wschodu



Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji MasterChefa i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu.



Książka zawiera ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów zarówno na tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na nowoczesne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh. Autorka łączy sezonowe składniki, które znajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, dzięki czemu łatwo wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh…



"Dukkah, kumin i włoszczyzna to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie."



Samar Khanafer



"Pół Polka, pół Libanka. Ekspertka od kuchni arabskich w Polsce. Uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenili m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux sr. Autorka kulinarnych bestsellerów: Hummus, za’atar i granaty oraz Szafran, mięta i kardamon. Na co dzień zajmuje się rozwojem biznesu, a w wolnym czasie pisze bloga: blogsamar.com.



Samar prowadzi nas ścieżką smaków i aromatów, które przyprawią smakosza o drżenie serca. Oryginalne połączenia, sezonowe składniki i proste przepisy sprawiają, że natychmiast chce się zacząć gotować i smakować. Spróbujcie jednej z najlepszych kuchni świata, poznajcie smaki Libanu!"



Magda Gessler



"Od lat podróżuję z Samar do Libanu. I chociaż nigdy tam fizycznie nie dotarłam, to za sprawą jej wyjątkowych książek rozsmakowałam się w bliskowschodnich potrawach. Przepisy Samar nie są skomplikowane, a mają rozmach, kuszą bogactwem aromatów i smaków. Są też wciągającą lekturą, w której można się zatracić. Jak w intrygującej niekończącej się bajce snutej przez arabską księżniczkę."



Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana w sieci jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu „Z pełnymi ustami”



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.