Podwójne życie roślin.
Współcześnie mamy dostęp do roślin całego świata. Zapach kawy i poranny rytuał picia kawy, zielona herbata, czerwona, biała, a w końcu czarna herbata z różaną konfiturą, kakao i czekolada, bawełniana koszula i lniane spodnie, chleb, zasmażana kapusta, soczyste jabłka, czereśnie, truskawki, papryka chilli, szałwia, goździki, cynamon, drewniane domy, stojące w nich stoły i krzesła, maść na hemoroidy z kasztanów i kwas acetylosalicylowy z wierzby, czyli popularna aspiryna, nie wspominając o tlenie, bez którego ani rusz – to wszystko od roślin.
One znają Ziemię miliony lat dłużej niż my, są świadkami ewolucji i wymierania gatunków. Opanowały niezliczone strategie przetrwania. To człowiek wkroczył do istniejącego od setek tysięcy lat świata roślin, zajmując go, zjadając, obserwując, badając, opisując.
Jednak i słowa mogą okazać się potrzebne roślinom, jeśli dzięki nim wzrośnie nasza świadomość o tym, kim są. Pytanie to jest znacznie pojemniejsze od pytania o to, do czego mogą nam służyć, jak smakują i co leczą. Celem nie jest znalezienie odpowiedzi, pisze autor, celem jest zadawanie tego pytania, stając przed rośliną, by ją rozpoznać i zrozumieć. Barwna i pełna ludowej magii opowieść o drzewach, kwiatach, ziołach oraz tajemnych roślinach mocy.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.