Poznaj najbogatszą i najbardziej różnorodną kuchnię świata.
Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków.
Poznaj proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską. "Pusty żołądek to smutne serce" – mawiają hiszpańscy Żydzi.
Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach.