Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.
Książka Mike'a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor odpowiada w niej na podstawowe pytania, które zadają sobie opiekunowie chorych:
Jak zachować siły i poprawić tolerancję organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne?
Jak wzmocnić odporność, obniżyć ryzyko infekcji i przyspieszyć regenerację organizmu?
Jak zmienić myślenie o chorobie i rozwijać pozytywne nastawienie do terapii?
Jaki program żywienia jest najskuteczniejszy?
W przewodniku znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.
Mike Herbert jest neuropatą, który od 15 lat prowadzi prywatną praktykę w doradztwie odnowy biologicznej. Pasjonuje się zdrowym żywieniem i najnowszymi wynikami badań nad naturalnymi metodami leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem nowatorskich badań nad związkiem między rakiem i żywieniem.