Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Mateusz Bala - Koktajle alkoholowe. Nie tylko aperol

Flaga Polska 29 czerwca 2022, środa
Autor: Mateusz Bala
Wydawnictwo: RM
Inne

Doświadczony barman radzi, jak przygotowywać klasyczne drinki
Życzysz sobie koktajl na bazie rumu czy tequili? Ma być owocowy, ziołowy czy słodki deserowy? Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Sidecar i Mint Julep? Czym się różni Black Russian od White Russian? A może w wakacyjne popołudnia uwielbiasz sączyć Margeritę i Mojito?
Kultura picia drinków jest długa, fascynująca i często... zaskakująca. Zdarzało się, że sławne dziś koktajle powstały przez przypadek, jak choćby przez pomyłkę barmana. Inne starannie opracowywano na potrzeby specjalnych gości lub działań marketingowych.
Każdy ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak – wystarczy też zmienić jeden składnik receptury, by klasykowi nadać zupełnie inną nutę smakową.
Doświadczony barman dzieli się z Tobą swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Objaśnia, jak przygotowywać drinki: jakich użyć składników, jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy, jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości nieziemskim smakiem. Podaje ponad 50 przepisów na klasyczne drinki na bazie brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi.
Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem z zamiłowania czy potrzeby, a może początkującym barmanem poszukującym solidnej podstawowej wiedzy, która pomoże Ci stać się specjalistą w swoim zawodzie – ta książka jest właśnie dla Ciebie.
Mateusz Bala – bliscy mówią o nim żartobliwie "pół człowiek, pół etat", gdyż para się w życiu wieloma zajęciami. Ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanów i konsultuje tworzenie barów od podstaw. Aktywnie rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.