Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Marc Grossman - Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

Flaga Polska 8 listopada 2023, środa
Autor: Marc Grossman
Wydawnictwo: Znak Koncept
Inne

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.



Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.



Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.



Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.



Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.



W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.



Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.



Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich. Dorastał na Manhattanie, obecnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji. Autor wielu książek kucharskich. W swoich przepisach łączy tradycję z nowoczesnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata.



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.