„Naturalna Kuchnia Małgosi Puzio”- to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu:
- jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i nie drogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny.
- jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny.
- „Szczypta Wiedzy” to najważniejsze informacje o produktach, sposobie ich przygotowania i przyrządzania, tak aby były dla naszego organizmu jak najcenniejsze.
- „Dobre Rady” to wskazówki kulinarne, sprawdzone patenty prostej, domowej kuchni.
- improwizacje kulinarne, na bazie 100-u przepisów autorka sugeruje też inne, pomysły na dania podobne, jakie można sobie samemu przyrządzić czyli namawia każdego z nas - „Puść wodze wyobraźni kulinarnej i nie bój się zaszaleć na własnym talerzu”