Kasza, podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Choć na wiele lat została zastąpiona przez ziemniaki, dziś ponownie jest jednym z najmodniejszych produktów na naszych stołach. W nowej, często zaskakującej odsłonie, proponuje ją Maia Sobczak, autorka popularnego bloga qmamkasze. pl. Prosta, bez zadęcia czy wielkich aspiracji. Smakuje pysznie zarówno solo jak i w towarzystwie. Taka właśnie jest kasza. Można z niej wyczarować niemal wszystko – zdrowe śniadanie, smaczny obiad czy słodki deser. Jak podkreśla autorka, kasza stanowi powrót do tego, co pierwotne, jedzone w dzieciństwie, na wakacjach u babci. Dziś, gdy kulinarne poszukiwania idą w coraz bardziej wyszukanym kierunku, warto sięgnąć po to, co mamy w zasięgu ręki.
„Dobrze jest powrócić do korzeni, podłączyć się do naturalnego potencjału ziaren i zbóż, fajnie jeść i zarażać pozytywną energią innych. ”
"Qmam kasze" to ponad siedemdziesiąt przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, bez mięsa i z małą ilością glutenu, zilustrowanych pięknymi zdjęciami autorki.