Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Lidia Milewska - Smaki Grecji

Flaga Polska 22 sierpnia 2012, środa
Autor: Lidia Milewska
Wydawnictwo: Buchmann
Inne

Zwyczaje, tradycje i upodobania kulinarne Greków kształtowały sieprzez wieki zarówno pod wpływem biegu historii ich ojczyzny, jaki warunków naturalnych kraju. Wielka zaleta kuchni greckiej jest duzy udział warzyw i aromatycznych przypraw. Miesa serwuje sie duszone lub grillowane. Do większości posiłków podaje sie sery i pieczywo. Wszechobecnym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Potrawy sa smaczne, apetyczne i zdrowe. Greczynki uwazaja, ze kuchnia jest niczym teatr. Im wiecej serca włozymy w to, co robimy, tym lepszy bedzie efekt i aplauz gosci. Wystarczy wybrac jeden z przepisów, w zaleznosci od upodoban, nastroju i posiadanych produktów, odnaleźć w sobie troche dobrych checi oraz zapału i… sukces murowany