Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Justyna Mizera, Krzysztof Mizera - Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem

Flaga Polska 13 marca 2019, środa
Autor: Justyna Mizera, Krzysztof Mizera
Wydawnictwo: Galaktyka
Inne

"Przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach niezwykle ważne jest, aby zawodnik szybko się regenerował i miał energię na każdy trening. Jeśli nie zadba o właściwy proces odnowy biologicznej, prędzej czy później nabawi się kontuzji. Okazuje się, że właściwe odżywianie się jest najlepszą i najłatwiej dostępną metodą odzyskania sprawności fizycznej i równowagi psychicznej po wzmożonym wysiłku. Pomaga też we wzmacnianiu odporności organizmu.
Żywienie młodego sportowca to praktyczna książka dla rodziców, trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego i studentów kierunków związanych ze sportem lub dietetyką, ale polecamy ją również młodzieży. Przekazane są w niej najważniejsze informacje dotyczące właściwego bilansowania diety (węglowodany, białka, tłuszcze i mikroskładniki) oraz nawadniania organizmu młodego sportowca. W książce poruszono często występujący wśród dzieci i młodzieży problem nadwagi i otyłości, a także zwrócono uwagę na rolę, jaką odgrywa odporność organizmu w skutecznym trenowaniu, rozwoju fizycznym i psychicznym oraz w procesie nauki.
Młodzi sportowcy i ich rodzice zadają różnorodne pytania. Zebrano te, które pojawiają się najczęściej, i udzielono na nie odpowiedzi rzeczowych, zgodnych z aktualnym stanem wiedzy. W ostatnim rozdziale przedstawiono przykładowe fragmenty opracowanych przez autorów diet dla zawodników w różnym wieku".
Justyna i Krzysztof Mizera
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.