Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.
Wersja mobilna [przełącz]

Justyna Bielecka - Mamo, daj mi przepis. Kuchnia świętokrzyska

Flaga Polska 8 października 2021, piątek
Autor: Justyna Bielecka
Wydawnictwo: Jedność
Inne

To już szósta z serii książek kuchni regionalnej "Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały przepisy śląskie: "Ciasta i ciasteczka", "Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki", "Dania mięsne i rybne", "Przekąski i desery na małe przyjęcia" oraz "Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni". Wymienione tomy cieszą się dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz przygotowaliśmy przepisy "Kuchni świętokrzyskiej".

Książka podzielona została na działy, w których pogrupowane zostały: zupy, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i z roślin strączkowych, potrawy z kapusty i grzybów, potrawy z kaszy i mąki, chleby i mazidła, potrawy z sera i jajek, desery, przetwory i nalewki. Smakosze regionalnej kuchni znajdą tu tradycyjne przepisy na przepyszne potrawy: zalewajkę, flaki, krupnik, kapuśniak, pyzy, śledzie, bigos, pierogi, gołąbki, kotlety, naleśniki, szarlotkę, ciasto drożdżowe, konfitury czy nalewki.

Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że ze smakiem sięgniemy po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.