Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Jonathan Safran Foer - Klimat to my. Ratowanie planety zaczyna się przy śniadaniu

Flaga Polska 2 września 2020, środa
Autor: Jonathan Safran Foer
Wydawnictwo: Krytyki Politycznej
Literatura Faktu

Najlepsza książka 2019 roku"Financial Times" i "The Guardian".
Niektórzy ludzie odrzucają fakt, że nasza planeta ociepla się z powodu działalności człowieka. Ale czy ci z nas, którzy akceptują rzeczywistość spowodowanej przez człowieka katastrofy klimatycznej, naprawdę w nią wierzą? Gdybyśmy rzeczywiście w nią uwierzyli, z pewnością zdecydowalibyśmy się na działania zgodne z tym, co wiemy. A jednak prawie ich nie podejmujemy.
W Klimat to my Jonathan Safran Foer bada fundamentalny dylemat naszych czasów w zaskakujący i głęboko osobisty sposób. Zadanie ocalenia planety wymaga wielkiego rozliczenia się z naszą. niestety bardzo ludzką, niechęcią do poświęcenia komfortu ze względu na niepewną przyszłość. By jeść więcej, smaczniej i taniej, zamieniliśmy naszą planetę w farmę do uprawy produktów zwierzęcych, czego konsekwencje są katastrofalne. Tylko wspólne działanie może uratować naszą planetę. Działanie, które zaczyna się od tego, co jemy - a czego nie jemy - na śniadanie.
"Otwierająca oczy... W kontynuacji kultowego Zjadania zwierząt Foer z osobowością i pasją zajmuje się pytaniem, na które nikt do tej pory nie znalazł wyczerpującej odpowiedzi. "
Mark Bittman, "The New York Times Book Review"
"Książka, która na zawsze zmieni twoje życie i stosunek do jedzenia... Świadoma, szczera, głęboko współczująca... Ostre, twarde uderzenie. "
Alex Preston, "The Guardian"
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.