Najsłodsza książką do czytania! Ponad 90 przepisów na: bezy, kremy, syropy, tarty, ciasta tradycyjne, serniki, torty, ptysie i eklery.
Proste i wykwintne przepisy dla początkujących i zaawansowanych w sztuce cukierniczej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Joanna Matyjek, autorka bloga Odczaruj gary dzieli się swoimi przepisami przy okazji opowiadając historie rodzinnych wypieków, ale także inspiruje i zachęca do eksperymentowania. Pomiędzy przepisami opowieści o tym jak powstawały i skąd pochodzą słodkości. Czy wiecie, że pierwsze na świecie torty wyrabiane były z ciasta chlebowego? To były rarytasy na jakie nie wszyscy mogli sobie pozwolić a słynną wielbicielką tortów była królowa Francji Maria Antonina. Dlaczego karmel to wynalazek Arabów? Kim była Anna Pavlova na której cześć nazwano pewien rodzaj bezy? Skąd pochodzą tradycyjne mazurki? Czym różnią się faworki od chrustu?
Mnóstwo anegdot do czytania przy okazji pieczenia i delektowania się słodkimi potrawami.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.