Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska - Pysznie dla rodziny i przyjaciół

Flaga Polska 30 marca 2016, środa
Autor: Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska
Wydawnictwo: Muza
Inne

Książka ta powstała z pasji. Ale nie z pasji do jedzenia, lecz do gotowania dla innych. Z pasji wspólnego spędzania czasu przy stole i dzielenia się radością z odkrywania nowych smaków.
Autorki przekonują, że warto powrócić do domowych przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół. Z wielu powodów: bo w domu wszyscy czujemy się swobodniej, bo jest to zawsze znacznie tańsze, bo sami zadbamy o jakość produktów i nasze zdrowie, bo łatwiej jest zorganizować czas dzieciom, bo jest to prawdziwe dzielenie się i obdarowywanie innych, bo udany obiad daje gotującym wielką satysfakcję i przyjemność... A co najważniejsze: bo to nie jest wcale trudne, a z tą książką łatwo sobie poradzić z przyjęciem nawet dla kilkunastu gości.
Znajdują się w niej nie tylko przepisy, ale również informacje jak ustalić kolejność prac i przygotowania poszczególnych dań. Jeszcze przed rozpoczęciem gotowania wiadomo, jak rozplanować poszczególne prace, żeby bez problemu ze wszystkim zdążyć. I co najważniejsze jak wybrać właściwą kolejność – jedne czynności mogą być wykonane na długo przed pojawieniem się gości, inne wyłącznie tuż przed – wszystko to znajdziecie w opisie każdego zestawu.
Książka zawiera także porady ogólne dotyczące prostych, ale ważnych elementów składających się na przygotowanie przyjęcia. Są to między innymi techniki kuchenne, które pozwalają uniknąć podstawowych błędów i w znaczący sposób poprawiają estetykę i smak naszych potraw. Znaleźć w niej można również porady dotyczące robienia zakupów, planowania pracy w kuchni w dniu przyjęcia, a b c przypraw i dodatków niezbędnych to smacznego gotowania, informacje o produktach które warto mieć w domu na przyjęcie „last minute” i wiele wiele innych. Nie piszemy o tym w długich i nudnych rozdziałach. Wszystko co najważniejsze znajduje się w specjalnie przygotowanych infografikach, które w bardzo prosty obrazkowy sposób tłumaczą i organizują przekaz.
W tej książce znajdują się propozycje menu na trzydaniowe obiady i kolacje, te bardziej i mniej wykwintne - ponad 100 przepisów w wersji 6 osób +.
28 gotowych zestawów dań składających się z przystawki, dania głównego i deseru. Dania są dobrane tak, by świetnie do siebie pasowały i co najważniejsze, by były łatwe do przygotowania dla większej liczby osób.