Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Hildegarda z Bingen - Potrawy z orkiszu

Flaga Polska 22 listopada 2021, poniedziałek
Autor: Hildegarda z Bingen
Wydawnictwo: AA
Inne

Święta Hildegarda z Bingen.
Potrawy z orkiszu.
Ponad 200 wypróbowanych przepisów Św. Hildegarda - benedyktynka, kompozytorka, reformatorka, genialna znawczyni ziół - z przekonaniem pisała o orkiszu, że "jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę". Czegóż chcieć więcej? W niniejszej książce znalazły się sprawdzone przepisy różnorodnych dań, których składnikiem jest orkisz. To propozycje przekąsek, przystawek, dań obiadowych i deserów. Każdy wielbiciel dobrej kuchni z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. Czasem są to propozycje nieoczywiste i zaskakujące. Warto zdać się i w tym względzie na podpowiedzi Mistrzyni z Bingen.