Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Grzegorz Sobel - Dzieje wrocławskiej gastronomii

Flaga Polska 15 maja 2012, wtorek
Autor: Grzegorz Sobel
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
Inne

Fascynująca historia miasta opowiedziana od strony stołu.Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach, piwiarniach, winiarniach, kawiarniach, restauracjach, knajpkach i innych lokalach. Spędzali czas przy piwie, winie, kawie czy smacznym obiedzie, rozmawiając z przyjaciółmi, wysłuchując koncertów, czytając prasę. Poznawali nowych ludzi czy wreszcie smakowali nowe trunki i nieznane jeszcze specjały, których wszak nie brakowało w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dzieje gastronomii Wrocławia to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, kształtowania się oferty kulinarnej. Zarazem jest to prezentacja obcych wpływów w sztuce gotowania, wreszcie opisanie najsmaczniejszych dań trafiających na stoły.