Książka jest poświęcona zastosowaniu popularnych, łatwo dostępnych w naturze roślin do przygotowania wyrafinowanych, smacznych potraw. To prawda, że opisano w niej niezwykłe dania, które powstały ze zwykłych roślin. Książka składa się z opowieści o roślinach, ich walorach odżywczych, działaniu na nasz organizm i smakach, które warto wykorzystać w kuchni.
Dowiemy się z niej, w jakich porach roku zbierać rośliny oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej. Co robić, aby je mieć w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, czyli jak je suszyć, kwasić, kisić, smażyć i jak nastawiać z nich nalewki.
W głównej części książki są zawarte portrety roślin w układzie alfabetycznym. O każdej z roślin możemy się dowiedzieć m. in. , jakie jej części są jadalne, jakie substancje zawiera i jak działa na organizm człowieka oraz jak ją można wykorzystać w kuchni.
Każdej roślinie towarzyszy przepis z jej zastosowaniem. W przepisie znajdziemy: czas przygotowania, poziom trudności, ilość (np. w wypadku nalewek) lub liczbę porcji, składniki, przejrzysty sposób wykonania oraz dodatkowe wskazówki.
Książka została napisana przez specjalistów i miłośników kulinarnych, którzy mają ogromne doświadczenie gastronomiczne i wiedzę dotyczącą tzw. dzikiej kuchni. Dzięki bardzo osobistemu stosunkowi autorów do przekazywanych informacji książka ma charakter opowieści, odbiega od standardowych tego typu propozycji dostępnych na rynku.
Na szczególną uwagę zasługuje wyposażenie ilustracyjne książki. Specjalnie przygotowane do niej zdjęcia przedstawiające poszczególne dania są niezwykle atrakcyjne i zaaranżowane z dużym wyczuciem estetycznym.