Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Francois-Regis Gaudry - Paryż na talerzu

Flaga Polska 28 sierpnia 2024, środa
Autor: Francois-Regis Gaudry
Wydawnictwo: Znak Koncept
Inne

Autor bestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką!



Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata – Paryż..



Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę?

Dlaczego barman to paryski zawód?

Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy?

Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu?

W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej?

Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?




  • 255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię

  • 88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki

  • 2 050 adresów do odwiedzenia – od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje

  • mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek



Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach!



Prawdziwa Bibilia francuskiego smaku



Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.