Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Francois-Regis Gaudry - Francja na talerzu

Flaga Polska 11 października 2023, środa
Autor: Francois-Regis Gaudry
Wydawnictwo: Znak Koncept
Inne

Vademecum kuchni francuskiej.



Znajdziesz tu wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji.




  • Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?

  • Kto mieszka w serze casgiu merzu?

  • Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?

  • Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?

  • Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?

  • Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?

  • 350 zagadnień do rozgryzienia,

  • 1250 specjałów do spróbowania,

  • 375 przepisów do przetestowania,

  • 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów,

  • setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot…



Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek…



Chcesz gotować jak rodowity Francuz?



Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!



Bon appétit!



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.