Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach!
Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.
Poznaj bliżej przyprawy:
rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki),
korzenne (tymianek, kurkuma, kmin),
orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn),
orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta),
słone (sos sojowy, umami),
słodkie (szafran, lukrecja, wanilia).
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Finalistka programu Top Chef. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce szefowych kuchni, nominowana do nagrody Kobieta Szef przez Gault&Millau. Urodziła się i wychowała w Algierii. Jej imię – Malika – znaczy „królowa”, a ona sama zapracowała na miano królowej smaku. Fascynuje ją kuchnia ognia, uwielbia wyraziste smaki, kocha kuchnię północnej Afryki i Francji z domieszką najlepszych polskich tradycji.
Afrykańskie dzieciństwo i słowiańska krew – o tajemnej sile przypraw Malika wie wszystko!
Maciej Nowak
Ta książka pachnie przyprawami i kusi potrawami. Warto udać się z Maliką w podróż pełną smaków po najpyszniejszych rejonach świata. Ja się wybieram!
Grzegorz Łapanowski