Czy wiesz, że możesz uratować świat we własnej kuchni?
Tę książkę napisałam z myślą o każdym, kto chce zatroszczyć się o losy Ziemi, a jednocześnie obawia się, że będzie musiał zainwestować w to dużo czasu, wysiłku oraz pieniędzy. Nic bardziej mylnego! W końcu najsoczystsze burgery to te z buraka, chrupiące frytki mogą być eko, a nieudane ciasto można przemienić w słodkie kulki mocy.
Kuchnia dobra dla planety to ta, która jest również zdrowa dla nas. Sięgając po nieprzetworzone produkty albo lokalne warzywa i owoce, wybierasz to, co najlepsze. Zmniejszasz stopień degradacji środowiska, produkcję plastikowych opakowań i skalę zanieczyszczeń. Wyrzucając mniej jedzenia, ratujesz zasoby naturalne, a przy okazji swój portfel.
W książce znajdziesz:
ponad 70 przepisów na pyszne potrawy pełne mocy, na bazie sezonowych i lokalnych produktów,
użyteczne wskazówki, jak świadomie planować zakupy, kreatywnie wykorzystać każdy produkt bez marnowania i wyrzucania resztek oraz jak wyhodować własne warzywa i owoce,
świadomość, że każdy twój posiłek może mieć znaczenie dla planety!
"Zmiana planety na lepsze jest łatwiejsza, niż nam się wydaje – i w dodatku przepyszna!"
Ewa
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.