Imbir jest jedną z najstarszych przypraw oraz roślin leczniczych świata. Zarówno w ajurwedzie, jak i w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jest wysoko ceniony z powodu swoich właściwości rozgrzewających. Co więcej, ze względu na wyjątkową wszechstronność zastosowania uzyskał rangę zdrowotnego panaceum. Dzięki jego działaniu można nie tylko zapobiegać chorobom, lecz także wspomagać skuteczność procesów leczniczych.
Autor książki opisuje wszystkie schorzenia, które eliminuje imbir. Znajdujący się w nim olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Działa przy tym rozkurczowo i likwiduje wzdęcia, a ponadto łagodzi mdłości i wymioty. Napary z kłączy są skutecznym środkiem łagodzącym ból gardła, a także objawy przeziębienia i grypy. Świeży korzeń imbiru zalecany jest również przy: biegunce, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zatruciach pokarmowych, niestrawności, bólach menstruacyjnych, alergiach, hemoroidach, dolegliwościach wątrobowych, a także chorobach układu krążenia. Ponadto działa jako środek wzmacniający przy obniżonej odporności, braku motywacji, wypaleniu zawodowym, zmęczeniu, problemach z zasypianiem i potencją czy chorobach przewlekłych i demencji starczej.
Z tego praktycznego poradnika przekonasz się jak wiele różnych zastosowań ma ta niezwykła roślina. Znajdziesz w nim również wiele przepisów leczniczych np. jak z pomocą imbiru zadbać o skórę i włosy oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Poznaj wszystkie właściwości imbiru.