Smakowita podróż bez biletu
Ta książka zabierze cię w kulinarną podróż bez konieczności pakowania walizek. Znajdziesz w niej przepisy na dania roślinne, które są częścią tradycji na wszystkich kontynentach – od streetfoodowych klasyków z Ameryki Północnej, przez europejskie placki, pizze i makarony, zielone falafele z Afryki, aromatyczne potrawy strączkowe z Indii, dania typu stir-fry z Dalekiego Wschodu aż po egzotyczne specjały z Australii i Oceanii.
Dorota Jaworska odkrywa bogactwo roślinnych smaków w każdym zakątku globu. Nawet w kuchniach, które słyną z potraw mięsnych, znajduje oryginalne dania wegańskie będące częścią dziedzictwa kulinarnego. W swojej książce celebruje mnogość kultur i ich różnorodność, która wyraża się także poprzez jedzenie. To idealna lektura dla tych, którzy chcą przywozić z podróży smaki niczym najcenniejsze pamiątki, jak również dla tych, którzy pragną wzbogacić swoje domowe menu o egzotyczne, ale łatwe do przygotowania potrawy.
Wprowadź autentyczne roślinne smaki z całego świata do swojej kuchni!
Dorota Jaworska
"Dziennikarka, autorka książki A jak nie mięso, to co? i bloga drogomaniak.com. Podczas podróży schodzi z utartych ścieżek, zagłębia się w miejsca oddalone od głównych atrakcji, rozmawia z mieszkającymi tam ludźmi i zagląda im do garnków.
Kolekcjonuje lokalne przepisy z różnych stron świata, a że od lat nie je produktów odzwierzęcych, gromadzi te, które powstają wyłącznie z roślinnych składników. Jej zbiory pokazują bogactwo bezmięsnych dań, jakie można znaleźć w każdym zakątku globu."
[blurby na skrzydełka]
"Jestem zachwycona! Dorota Jaworska zabiera nas w autentyczną wyprawę dookoła świata, od Europy po Australię, prezentuje tradycyjne i naturalnie roślinne potrawy z najdalszych zakątków globu. Roślinne kuchnie świata to zdecydowanie coś dla lubiących podróżować, nie tylko palcem po mapie. I chociaż nässelsoppa (szwedzka zupa z pokrzywy), kaukaskie adżapsandali z bakłażanów, suji laddu (słodkie kulki z Fidżi) czy singapurski makaron char kway teow brzmią egzotycznie, to ich przygotowanie okazuje się proste. Entuzjaści kuchni rodzimej również znajdą coś dla siebie. Czy podlaska baba ziemniaczana z sosem pieczarkowym nie brzmi zachęcająco?"
Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd
"Dorota Jaworska proponuje bezmięsne (i beznabiałowe) potrawy z całego świata – od dań regionalnych naszej rodzimej kuchni po australijskie wypieki. Kto nie chciałby spróbować takich potraw jak bramboráky, mercimek köftesi czy lablabi choćby po to, by sprawdzić, czy ich smaki są równie intrygujące co nazwy?
Nie każdy ma możliwość podróżowania, dlatego przyrządzanie lokalnych dań z dalekich stron może być namiastką wyjazdów… albo afirmacją naszych turystycznych marzeń. Sięgnijmy po Roślinne kuchnie świata, poznajmy egzotyczne potrawy i zastanówmy się, do których miejsc jest najbliżej naszym kubkom smakowym. Ta podróż zapowiada się pysznie."
Joanna Wlazło, magazyn „Vege”
"Eksplorowanie kulinarnych zakątków świata to najbardziej bezpośrednia forma doświadczania różnorodnych kultur z domowego zacisza. Dorota Jaworska zabiera nas w międzykontynentalną podróż w poszukiwaniu wegańskich rozwiązań poszerzających horyzonty. To, co wyróżnia Roślinne kuchnie świata, to selekcja regionalnych ciekawostek z rzadko omawianych kulinarnie rejonów. Tanzańskie curry, placki roti z Fidżi czy kremowy kolumbijski gulasz – wybór przepisów inspiruje i pobudza do kreatywnego eksperymentowania w kuchni. Wiele regionów obfituje w tradycyjnie wegańskie dania, o których jeszcze nie słyszeliśmy. Ta książka pomoże nam nie przegapić tych lokalnych przysmaków i zaprosi nas do dalszego odkrywania bogactwa roślinnej kuchni."
Karolina Centkowska, RoślinnieJemy
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.