Wino jabłkowe, morelowe, dereniowe, rodzynkowe. Klasyczne gronowe, słodkie, wytrawne, musujące. Aby móc delektować się wybornym smakiem, wystarczą owoce i odrobina praktyki.
Najpopularniejszym surowcem, z którego wytwarza się wino, są oczywiście winogrona. Niemniej dobre smakowo trunki można robić z wielu innych surowców, czasem tak nietypowych, jak pomidory, ryż czy żyto. Zaczynając winiarską przygodę, lepiej jednak skupić się na bardziej oczywistych składnikach. Do wyrobu domowych win w polskich warunkach można użyć owoców pestkowych, jagodowych i ziarnkowych. Amatorzy eksperymentów mogą wykorzystać w tym celu także owoce w puszkach lub zapomniane w piwniczce dżemy i kompoty. Różnorodność surowców i dowolność wyboru są naprawdę imponujące i mogą wyzwalać kreatywność winiarskich pasjonatów.
Wytwarzanie domowych win może stać się prawdziwą pasją. By jednak powstał przejrzysty trunek o pięknej głębokiej barwie, charakterystycznym cierpkim lub lekko słodkawym smaku i bukiecie aromatów, trzeba cierpliwości i doświadczenia. Wiedza, którą dzielą się autorzy książki, jest sprawdzona przez lata praktyki. Pomoże zrobić wino, o jakim marzysz i którego smakiem będą się zachwycać twoi goście.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.