Pracując z tysiącami pacjentów, ustaliliśmy, jakim podstawowym nawykom hołdują osoby utrzymujące prawidłową masę ciała, a jakim mające problemy z nadwagą. Tworząc Dietę Kliniki Mayo, sprowadziliśmy wyniki tych badań do pięciu prostych nawyków, których należy przestrzegać, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów, oraz pięciu, z którymi powinno się zerwać, żeby uchronić się przed efektem jo-jo. Ponadto postaraliśmy się, żeby cały program był łatwy w realizacji, bo tylko taki ma szansę powodzenia.Dieta Kliniki Mayo składa się z trzech części. Pierwsza pomaga rozpocząć program odchudzania, druga pozostać na właściwej drodze, a trzecia zapewnia wiedzę i narzędzia potrzebne, by na stałe utrzymać pożądaną masę ciała.1 Zrzucaj kilogramy! to dwutygodniowy program szybkiego startu, opracowany tak, by pomóc ci zrzucić 2,5 do 4,5 kg w bezpieczny i zdrowy sposób.2 Żyj lekko! to długofalowy program, podczas którego będziesz nadal chudnąć, teraz w tempie od pół do około jednego kilograma tygodniowo, do czasu, aż osiągniesz pożądaną masę ciała. Następnie dowiesz się, jak ją utrzymać przez resztę życia.3 Dodatki to jadłospisy, przepisy kulinarne, wskazówki na temat przezwyciężania trudności i wiele innych przydatnych informacji, które pomogą ci realizować dietę.Wraz z Dietą Kliniki Mayo otrzymujesz szansę na trwałą zmiane kształtu własnej sylwetki, poprawę stanu zdrowia i lepsze samopoczucie na całe życie.Klinika Mayo była pierwszą i jest obecnie największą zintegrowaną i nienastawioną na zysk interdyscyplinarną placówką medyczną. Należą do niej lekarze wszystkich specjalności, korzystający ze wspólnych systemów i wyznający przekonanie, że najważniejsze są potrzeby pacjenta. W Klinice Mayo pracuje ponad 3600 lekarzy i naukowców oraz 50 000 pracowników pokrewnych zawodów. Jej siedziby znajdują w Rochester w stanie Minneapolis, Jacksonville w stanie Floryda i Scottsdale/Phoenix w Arizonie. W Klinice leczy się ponad 500 000 pacjentów rocznie.W ciągu ponad 100 lat istnienia Klinika Mayo pomogła milionom ludzi z najrozmaitszych środowisk. Klinika współpracuje z wieloma firmami ubezpieczeniowymi, w większości wypadków nie wymaga skierowania od lekarza i świadczy usługi z rabatem milionom ludzi.Donald Hensrud, lekarz i specjalista w dziedzinie zdrowia publicznego, jest kierownikiem Zakładu Medycyny Prewencyjnej, Medycyny Pracy i Medycyny Kosmicznej oraz konsultantem Zakładu Endokrynologii, Metabolizmu i Żywienia w Klinice Mayo w Rochester w stanie Minnesota. Ponadto jest profesorem nadzwyczajnym medycyny prewencyjnej i żywienia w College of Medicine Kliniki Mayo. Jako wybitny specjalista doradza pacjentom, jak osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Prowadzi również badania naukowe związane z kontrolą masy ciała oraz wygłasza wykłady i pisze artykuły na tematy związane z żywieniem. Współpracował przy publikacji dwóch nagrodzonych książek kucharskich Kliniki Mayo.