Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Beata Pawlikowska - Makarony świata

Flaga Polska 16 października 2019, środa
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Inne

Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania.
Makaron pojawia się też na pograniczu kuchni i pop kultury – żeby wspomnieć choćby słynny włoski western spaghetti, czy jedną z najbardziej znanych scen filmowych, w której dwa zakochane psy jedzą makaron z jednego talerza. W książce pojawia się też Latający Potwór Spaghetti – bóstwo religii wyznawanej przez pastafarian.
W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 60 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.