Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Barbara Zielińska - Walencja, Alicante, Costa Blanca

Flaga Polska 13 grudnia 2023, środa
Autor: Barbara Zielińska
Wydawnictwo: Pascal
Podróże

Walencja, Alicante i Costa Blanca



Ojczyzna paelli i fiesty




  • Gdzie ukryty jest Święty Graal?

  • Z czego przyrządza się słodki turrón?

  • Ile pomidorów potrzeba na Tomatinę w Buñol?

  • Która z plaż Costa Blanca jest najpiękniejsza?



Podczas podróży z Pascalem odkryjesz malownicze zakątki walenckiego wybrzeża!



"Obserwowanie Las Fallas w Walencji to niesamowite przeżycie. Pochodzenie Święta Ognia spowija aura tajemniczości. Jego obchodom towarzyszą efektowne pokazy fajerwerków, pochody śpiewających i tańczących falleros, a przede wszystkim imponujące kolorowe figury, fallas, rozstawione w różnych częściach miasta. Zwieńczeniem święta jest Noche de la Cremá , kiedy to fallas zostają rytualnie spalone. Tradycję tę świętuje się także w innych miastach regionu, szczególnie widowiskowo w Gandii i Alzirze."

Barbara Zielińska, autorka bloga www.hiszpaniamoimokiem.com



Aromatyczna paella



Czym byłaby Walencja bez paelli, o której istnieniu słyszeli już chyba wszyscy? Samo słowo paella jest nazwą niskiej stalowej bądź emaliowanej patelni, na której przyrządza się to znakomite danie. Choć wersji potrawy może być wiele, miejscowi mówią, że ta prawdziwa jest tylko jedna – powinna mieć intensywny wywar i niewielką liczbę dodatków, które mają zdobić, a nie zakrywać ryż. Przekonaj się, gdzie paella smakuje najlepiej!



Powyższy opis pochodzi od wydawcy.