Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Aniela Redelbach - Ukraina smaków

Flaga Polska 21 maja 2014, środa
Autor: Aniela Redelbach
Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie
Inne

Pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej!W swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków Aniela Redelbach – pochodząca z Wołynia zawodowa kucharka – odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukraińskiej kuchni. Tych, którzy do tej pory myśleli, że nasi wschodni sąsiedzi gotują i jedzą podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, który nie jest sosem, zapiekanka, która jest ciastem, pyrogy, które nie mają nic wspólnego z pierogami i ikra – bez rybich jajeczek. „Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka – zaproszenie do Ukrainy Smaków” - pisze we wstępie Autorka. Kuchnia od A do ZW Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wisienką na torcie są słodkości – wypieki i desery – oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej to świetne urozmaicenie codziennego i świątecznego jadłospisu. Warto przekonać się osobiście, jakie efekty da eksperymentowanie z łączeniem potraw polskich i ukraińskich, choć wszystko wskazuje na to, że możemy spodziewać się tu raczej harmonii niż dysonansu. Uczta dla okaWszystkie przepisy w "Ukrainie Smaków" zyskały wspaniałą oprawę graficzną w postaci „apetycznych” całostronicowych fotografii potraw przyrządzonych przez Anielę Redelbach. Co więcej, każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem, który przybliża czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki.