Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Alissa Hamilton - Pij mleko będziesz chory. Cała prawda o nabiale, przyswajaniu wapnia i chorobach, które może spowodować jedzenie produktów mle

Alissa Hamilton - Got milked. What You Don't Know About Dairy, the Truth About Calcium, and Why You'll Thrive Without Milk
Flaga Polska 20 kwietnia 2016, środa
Autor: Alissa Hamilton
Wydawnictwo: Vivante
Inne

Tytuł książki nawiązuje do słynnej kampanii prowadzonej w USA „Got milk?”. To akcja podobna do tej, która w Polsce odbyła się pod hasłem „Pij mleko, będziesz wielki”, która miała wpoić konsumentom, że mleko krowie jest niezbędnym elementem codziennej diety, niezrównanym w dostarczaniu wapnia, białka i innych składników odżywczych oraz witamin.
Autorka książki i ekspert od marketingu, Alissa Hamilton, pokazuje że mleko krowie może być nie tylko zbędne w diecie, ale wręcz szkodliwe dla zdrowia. Krytycznym okiem obserwuje przemysł mleczarski i kampanie promujące jedzenie nabiału, rozprawiając się z błędnymi wyobrażeniami na temat wartości odżywczych mleka i ukazując inne, często dużo lepsze, źródła wapnia i innych minerałów, które rzekomo ma nam dostarczać tylko nabiał.
Ponadto, autorka ukazuje, jak dieta pozbawiona nabiału może zrewolucjonizować życie, poprzez szybką poprawę zdrowia i samopoczucia. W czym tkwi sekret? Nie tylko w odstawieniu nabiału pochodzącego od krowy, ale też w tym, że wraz z produktami mlecznymi odstawiamy konserwanty i słodziki, które są używane przy ich produkcji oraz przestajemy narażać swój organizm na skutki uboczne związane z piciem mleka pochodzącego od krów, którym podaje się ogromne ilości leków hormonalnych i antybiotyków.
W publikacji znalazły się także przepisy na śniadania, obiady, kolacje i desery, które dostarczają organizmowi dużo wapnia i wzmacniają kości, a jednocześnie są pozbawione nabiału. Wraz z przepisami książka Alissi Hamilton stanowi unikalne, merytoryczne i ważne spojrzenie na branżę, która ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jednocześnie klucz do poradzenia sobie z efektami dotychczasowej diety bogatej w produkty pochodzenia mlecznego.