Coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego stylu życia - dba o kondycję fizyczną i dobór właściwego menu. Podstawowym warunkiem ułożenia prawidłowego jadłospisu jest wiedza na temat produktów spożywczych - ich wartości odżywczej oraz jakości.
Ten poradnik to zbiór najistotniejszych informacji, esencja tego, co każdy wiedzieć powinien na temat właściwego odżywiania i potrzeb żywieniowych organizmu. Zebrano w nim informacje dotyczące podstawowych składników służących zdrowiu i ich znaczenia dla organizmu, omówiono najważniejsze pojęcia związane z żywieniem.
Autorka przedstawiła najpopularniejsze diety ostatnich lat - opisała koncepcje, na których się opierają, ich wady i zalety. Nie zabrakło także modelu piramidy żywieniowej, czyli złotego standardu w żywieniu. Można tu również znaleźć wyjaśnienia wszystkich, często tajemniczo brzmiących, oznaczeń na etykietach produktów spożywczych. Cennym dodatkiem są tabele kalorii obejmujące większość produktów dostępnych na naszym rynku.Książkę uzupełniają ciekawostki, porady i praktyczne wskazówki, które podpowiedzą, jak smacznie i zdrowo jeść, by mieć dobrą kondycję i smukłą sylwetkę.