Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska

Flaga Polska 17 maja 2023, środa
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: RM
Inne

Nie musisz z dnia na dzień rezygnować z mięsa. Po prostu – w trosce o kondycję swoją i planety – od czasu do czasu je ogranicz, a kuchnia roślinna uwiedzie cię bogactwem smaków i aromatów. Postaw na elastyczny – fleksitariański – jadłospis.
W tej książce znajdziesz nieco najnowszej wiedzy dietetycznej o mięsie: czy jest ono w ogóle potrzebne w zdrowej diecie, a jeśli tak, to w jakich ilościach. Autorka radzi, czym – jakimi produktami roślinnymi – zastąpić mięso, żeby potrawy nadal zachowywały swoje walory odżywcze, zwłaszcza odpowiednią zawartość białka. Możesz też wybierać spośród około 80 przepisów na dania bezmięsne z roślinnymi zamiennikami białkowymi lub z ograniczonym udziałem mięsa.
Dlaczego w ogóle ograniczać mięso? W ostatnich latach dużo mówi się o potrzebie ograniczania mięsa i produktów zwierzęcych. Jej powody są różne: brak zgody na przemysłowe hodowle, zmieniające się upodobania, powody zdrowotne, ale też troska o środowisko. Według raportu komisji EAT-Lancet ograniczenie produktów zwierzęcych i zastąpienie ich roślinnymi korzystnie wpłynie nie tylko na zdrowie ludzi, lecz także naszą mocno już wyeksploatowaną planetę. Zdaniem ekspertów, jeśli szybko nie zaczniemy zmieniać naszych żywieniowych przyzwyczajeń, wkrótce obudzimy się w niegościnnym świecie, który nie będzie w stanie nas wykarmić i zaspokoić naszych podstawowych potrzeb.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.