Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska

Flaga Polska 31 lipca 2024, środa
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: RM
Inne

Postaw na elastyczny jadłospis roślinny – dla zdrowia.

Nie musisz natychmiast rezygnować z jedzenia mięsa. Po prostu – w trosce o swoje zdrowie i stan naszej planety – ogranicz je w codziennej diecie. Pozwól, aby kuchnia roślinna uwiodła cię bogactwem smaków i aromatów.

Dlaczego w ogóle warto ograniczać mięso? Powody są różne, przede wszystkim zdrowotne. Regularne spożywanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów i innych chorób. Coraz częściej kieruje też nami troska o środowisko – wedle najnowszych badań zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi wpłynie korzystnie na naszą mocno już wyeksploatowaną planetę. Zdaniem ekspertów jeśli nie zaczniemy szybko zmieniać naszych przyzwyczajeń żywieniowych, wkrótce obudzimy się w niegościnnym świecie, który nie będzie w stanie nas wykarmić.

W tej książce znajdziesz najnowszą wiedzę dietetyczną: czy mięso jest w ogóle potrzebne w jadłospisie, a jeśli tak, to w jakich ilościach. Autorka radzi, jakimi produktami roślinnymi zastąpić mięso, żeby potrawy nadal zachowywały swoje walory odżywcze, a zwłaszcza odpowiednią zawartość białka.

Zastosuj dietę DMM. Wybieraj spośród 90 przepisów na codzienne dania i ogranicz mięso już dziś.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.