Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.
"Książka stanowi zgrabne podsumowanie idei, które biorąc pod uwagę aktualną wiedzę z psychologii, są kluczowe dla kształtowania zdrowej relacji z jedzeniem. W sposób pełny lekkości i empatii autorka przekazuje tu ogrom merytorycznych treści, moim zdaniem bardzo potrzebnych osobom, które chcą odzyskać kontrolę nad odżywianiem oraz zadowolenie z własnego ciała i z siebie".
dr Anna Januszewicz – psycholog, specjalistka psychodietetyki, prezeska Towarzystwa Psychodietetyki; Instytut Psychodietetyki
"Autorka wskazuje w swojej książce drogę do tego, jak nie zwariować we współczesnym świecie, goniąc za idealną sylwetką. Za największą wartość «Równowagi» uważam to, że wszystkie treści są tu przedstawione w taki sposób, jak gdyby opowiadała o tym bliska koleżanka – kompanka, nie rywalka. Z troską, empatią i zrozumieniem. Od serca, bez robienia komukolwiek wyrzutów i oceniania. To książka dla każdej kobiety zarówno jako prezent od siebie dla siebie, jak i dla tych, na których jej zależy. Z dietetycznego punktu widzenia jest idealnym uzupełnieniem edukacji żywieniowej, pozwala bowiem zadbać o zdrowie psychiczne".
Anna Reguła – dyplomowana dietetyczka
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.