Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Madhur Jaffrey - Wśród mangowych drzew

Flaga Polska 20 marca 2013, środa
Autor: Madhur Jaffrey
Wydawnictwo: Czarne
Podróże

Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogromny i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice. A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i zapachami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym.W tle zaś rozgrywa się dramatyczna historia dwudziestowiecznych Indii – zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu.Wśród mangowych drzew to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey."Wzruszające, zabawne, niezwykle wciągające (…). Barwne wspomnienia Jaffrey skrzą się dowcipem, a talent autorki sprawia, że powstaje przepyszna opowieść".„The New York Times Book Review”"Nie próbujcie czytać tej książki na pusty żołądek. (…) To smakowity hołd złożony tradycyjnemu, wielokulturowemu wychowaniu".„Newsday”"Jaffrey, przenikliwa obserwatorka z piórem wrażliwym na zmysłowe szczegóły, snuje bogatą opowieść, w której umiejętnie łączy codziennie wypadki z wydarzeniami historycznymi".„People Magazine”"Piękna opowieść o złotym wieku dzieciństwa (…) na obrzeżach wielkiej historii, z dala od pól bitewnych. To prawdziwa kobieca narracja: inteligenta, zabawna, zmysłowa i wywrotowa".„The Daily Mail”"'Wśród mangowych drzew' to wciągające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w północnych Indiach. Madhur Jaffrey przywołuje historię swojej ogromnej rodziny, kreśląc jej losy na tle drugiej wojny światowej i burzliwych przemian związanych z podziałem Indii (…). Jej opowieść i domowe przepisy oczarują wszystkich wielbicieli Indii i tamtejszej kuchni".„BBC Good Food Magazine”