Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

George Calombaris - Kuchnia grecka

Flaga Polska 9 listopada 2016, środa
Autor: George Calombaris
Wydawnictwo: Pascal
Inne

Zasmakuj w prawdziwej greckiej uczcie! Souvlaki, dalmados, pita, musaka, keftedes...
Kuchnia śródziemnomorska na stałe zagościła w polskiej świadomości kulinarnej. Dzięki prostym sztuczkom George'a Calombarisa tradycyjne greckie przepisy zyskują nie tylko nową oprawę, ale i nabierają zaskakujących smaków. Skosztuj arbuza kompresowanego z ouzo, jogurtu cynamonowego, keftedes z cukinii, popcornu o smaku taramosalaty albo spaghetti z anchois.
Syn Greczynki i Egipcjanina wychowany w Australii, szanujący tradycje kulinarne przekazane mu w domu, ale lubiący eksperymenty i otwarty na świat – czego można chcieć więcej od dobrego kucharza?
"Nowatorskie potrawy, które można przygotować ze znanych w kuchni greckiej składników, podane w piękny sposób. Fantastyczne zdjęcia i rodzinne opowieści dopełniają dzieła. Polecam gorąco!"
Eliza Mórawska, autorka książek i bloga "White Plate"
"George Colambaris pomimo tego, że mieszka w dalekiej Australii, zaraża cały świat smakami swojej ojczystej Grecji. Jego przepisy są pełne kefi, czyli greckiego stanu duszy, który dodaje niezwykle pozytywnej energii. Ta książka motywuje do podróży szlakiem aromatycznych przypraw: tymianku, oregano, mięty, oliwek, cynamonu oraz wypieszczonych słońcem bakłażanów, cukinii czy pomidorów. "
Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor książki "Grecja po mojemu"