Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Atlas grzybów

Flaga Polska 29 lipca 2016, piątek
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Bellona
Poradniki

Książka Helmuta i Renate Grünert "Grzyby" jest równie przydatna dla zbieraczy, jak i miłośników runa leśnego. Prezentację ponad czterystu przedstawicieli tej ogromnej grupy żywych organizmów autorzy poprzedzają omówieniem wielorakich funkcji pełnionych przez grzyby w ekosystemie. Można mieć niemal pewność, że kto zapozna się z tą książką, będzie potrafił odróżnić grzyby jadalne od pozostałych; można też mieć nadzieję, że nie będzie niszczył nieprzydatnych dla siebie, wiedząc już, co przyroda zawdzięcza tym niejadalnym, a nawet trującym. Istotnym walorem książki, jako przewodnika po świecie grzybów, są dokładne, a jednocześnie zwięzłe ich charakterystyki, ilustrowane fotografiami o wysokich walorach technicznych. Wstępną ocenę, czy grzyb jest jadalny, czy trujący, ułatwiają stosowne ikonki zamieszczane przy opisie i przy zdjęciu.