Informujemy, że serwis ten wykorzystuje pliki Cookie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

Anya von Bremzen - Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

Anya von Bremzen - Mastering the Art of Soviet Cooking. A Memoir of Food and Longing
Flaga Polska 12 października 2016, środa
Autor: Anya von Bremzen
Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego
Biografie

Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR.

W porywających wspomnieniach Ania von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRS. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.